Україна готова прийняти білорусів, що рятуються від репресій

Україна оголосила сьогодні, що готова прийняти білорусів, що рятуються від репресій, і що вона заморожує свої контакти з Мінськом в умовах політичної кризи, пов’язаної з спірним переобранням президента Олександра Лукашенка.

“Білоруські громадяни, які спробують в’їхати на територію України, щоб уникнути кризи, отримають пільги”, – заявив журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він уточнив, що українські прикордонники перевірять їх заяви і видадуть їм дозвіл на в’їзд.

Деякі білоруси, особливо ті, хто працює в сфері високих технологій, вже прибули до України в останні тижні, побоюючись репресій.

Нова міра була введена сьогодні через кілька годин після закриття кордонів України для більшості іноземців на 30 днів на тлі нового спалаху епідемії коронавіруса в деяких частинах світу.

Кулеба також оголосив, що Київ заморожує контакти з Мінськом, де Лукашенко зіткнувся з безпрецедентним рухом протесту з вимогою його відставки – чого білоруський президент навідріз відмовився зробити.

“Всі контакти припинені до стабілізації ситуації в Білорусі”,- підкреслив міністр закордонних справ України і закликав до «нових, справедливих і прозорих виборів».

Українці уважно стежать за протестами в Білорусі, що нагадують їм про криваве проєвропейське повстання на Майдані в Києві, яке привело до падіння колишнього президента України Віктора Януковича в 2014 році і його втечі в Росію.

За останні тижні сотні українців взяли участь в демонстраціях солідарності з білоруською опозицією.