ЕК: “Крим – український! – з приводу слів Радєва про те, що російський півострів”

Позиція Європейського Союзу та всіх його 27 країн-членів полягає в тому, що Крим є територією України, незаконно анексованою Росією. Про це заявив прес-секретар Єврокомісії у відповідь на журналістське питання щодо заяви Румена Радєва під час президентських дебатів щодо BNT про те, що Крим є російським.

Ми не коментуватимемо заяву Радєва, але згадаємо позицію Євросоюзу щодо Криму, – цитує BNT прес-секретар установи Пітер Стано.

«Європейська позиція щодо Криму була дуже чіткою з 2014 року і з того часу неодноразово підтверджувалася та повторювалася. З погляду ЄС та його 27 країн-членів, Крим є українським. Крим – це українська територія, яка була незаконно анексована Росією, порушуючи міжнародне право”, – наголосив Стано.

“Раніше Міністерство закордонних справ України викликало посла Болгарії у Києві Костадіна Кожабашева у зв’язку із заявами президента Болгарії Румена Радєва про те, що Крим є російським”, – повідомляє vesti.ua з посиланням на офіційну інформацію відомства.

«Українська сторона висловила послу позицію нашої країни про те, що заяви президента Болгарії Румена Радєва про Крим у ході вчорашніх теледебатів невірні та неприпустимі. Ми наголосили, що слова чинного президента Болгарії не сприяють розвитку добросусідських відносин із Болгарією і перебувають у різкій невідповідності з офіційною позицією на підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої країни в межах її міжнародно визнаних кордонів», – зазначають у прес-службі відомства.

У МЗС України заявляють, що чекають від президента Болгарії Румена Радєва спростування його заяви про те, що Крим є російським.

«Посол Костадин Кожабашев запевнив нас у непохитній позиції Болгарії на підтримку територіальної цілісності України, у тому числі щодо Криму як невід’ємної частини території нашої країни, а також у зусиллях щодо деокупації півострова, зокрема через участь Болгарії у цій роботі, на Кримській платформі». . – уточнює українська сторона.