Чи варто сподіватися на відчутне зростання заробітних плат в 2019 році

Судячи з усього, зростання заробітних плат в 2019 році вже не буде таким істотним як у минулому.

Згідно з даними статистики, середня номінальна заробітна плата в грудні 2018 року перевищила рубіж 10 тисяч гривень. Звичайно, у багатьох експертів є питання до того, за якою методикою ведуться підрахунки і чи відображають вони реальну картину із зарплатами в Україні. Але в цих тонкощах нехай розбираються аналітики.

Порівнюючи заяву прем’єр-міністра, яку він зробив напередодні Нового року і дані статистики, виникає невелика плутанина. Володимир Гройсман заявив, що в цьому році середня зарплата зросте до 10,5 тисяч гривень. Видно, що прем’єр перестрахувався або в Держстаті трохи десь підправили, але вийшло деяка невідповідність. Тепер українському прем’єру потрібно буде називати інші суми або наполягати на своєму, що не дуже вигідно перед виборами до Верховної Ради восени цього року.

Якщо виходити з торішніх тенденцій, коли зростання зарплат становило 15-17 відсотків, то, як раз до виборів, середня зарплата повинна вже бути на рівні 12 тисяч гривень.

З іншого боку в НБУ стверджують, що «в 2019 році можливе уповільнення зростання реальних доходів населення. Це обумовлено низькими темпами зростання ВВП і жорсткою фіскальною політикою, що буде обмежувати зростання зарплат в бюджетній сфері ».

У Національному банку України підрахували, що українські трудові мігранти в 2018 році переказали своїм родинам 11 мільярдів доларів.

За допомогою компанії TransferGo в онлайн-режимі українці переказали з-за кордону 70 мільйонів євро. У порівнянні з 2017 роком, сума переказів збільшилася у вісім разів.