У найближчі роки трудова міграція буде тільки збільшуватися

Чисельність українських трудових мігрантів буде збільшуватися в найближчі 2-3 роки. Деяка стабілізація і поступове зниження кількості бажаючих працевлаштуватись за кордоном буде спостерігатися в середньостроковій перспективі. Про це розповів в інтерв’ю ” Polska Agencja Prasowa Biznes директор департаменту економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук, інформує прес-служба Нацбанку.

Сергей Николайчук об украинских мигрантах

На думку представника НБУ, стабілізувати сформоване положення справ допоможе поступове вирівнювання оплати праці і продуктивності в українській економіці. А також те, що якість життя в нашій країні буде поступово поліпшуватися. В результаті цих процесів, які вже починають давати свої результати, нехай і не такі значні, не треба буде їхати в іншу країну, щоб заробити трохи більше грошей, ніж удома.

«Ми відзначаємо істотну різницю між рівнем заробітної плати в Україні та Польщі. Оплата вище приблизно в 3 рази і цю різницю не можна так швидко вирівняти”, – зазначив Ніколайчук.

Представник Нацбанку визнав той факт, що масовий виїзд людей за кордон, нехай і не на постійній основі, справив істотний вплив на зменшення чисельності робочої сили в Україні, за оцінками НБУ це близько 5-8%, в попередні роки показник був на рівні 3-4%. Вплив на внутрішній валовий продукт значна, оскільки виїжджає найбільш активна та працездатна частина працівників.

У Польщі на сьогодні понад 300 тисяч українців, що платять внески у фонд соціального страхування, тобто зможуть отримувати польську пенсію – це найвищий показник за всі ведення статистики.

Джерело www.eurabota.ua