Подорожувати з дітьми за кордон за новими правилами

Парламент України прийняв у першому читанні законопроект № 6647 в якому передбачені зміни, пов’язані з питаннями виїзду дітей за кордон, повідомляється на сайті Верховної Ради.

выезд за границу с детьми

У документ внесено нові положення, які розширюють та закріплюють права дитини, якщо він разом з батьками подорожує в іншу країну. Згідно чинного законодавства, для можливого виїзду дитини за межі України з одним з батьків, необхідно обов’язкове оформлення у нотаріуса відповідного документа, що другий батько погоджується з тим, що дитина поїде за кордон. Також в законі, який діє зараз, необхідно точно вказувати дату і список країн, в які один з батьків збирається подорожувати разом з дитиною.

Відповідно до прийнятого в першому читанні законопроекту, українці, яким виповнилося 16 років, отримають можливість самостійно подорожувати в інші країни, оформлення дозволів і супроводів вже не знадобиться. Діти до 16 років зможуть виїжджати за межі України виключно з дозволу та у супроводі батьків або їх законних представників. У разі, якщо другий з батьків не згоден на виїзд дитини, надається можливість отримати дозвіл через суд, який може дати право на виїзд на постійне місце проживання або тимчасово, одноразово або багаторазово.

Передбачаються випадки, коли згоди другого з батьків і зовсім не будуть потрібні, наприклад: лікування, програмах обміну, участь в олімпіадах, спортивних змаганнях, творчих конкурсах.

Джерело: eurabota.ua