Масштаб трудової міграції українців в найближчі роки буде тільки збільшуватися

Один з провідних економістів України оцінив масштаби і розповів про потенційні проблеми для економіки, які пов’язані з трудовою міграцією українців.

 aleksandr-goncharov

На думку директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова, більшість фахівців ринку праці і високопоставлені чиновники аналізують трудову міграцію виходячи з того, скільки мільярдів доларів переказують своїм рідним і близьким українці, що працюють за кордоном.

За даними різних досліджень, кількість людей, які на сьогоднішній день працюють в інших країнах становить 4 мільйони осіб або 16 відсотків від усього працездатного населення. Це природний процес, враховуючи той факт, що за даними озвучених головою ради НБУ Богданом Данилишиним, рівень безробіття за підсумками першого кварталу 2018 року склав 10 відсотків серед людей працездатного віку, тому велика хвиля трудової міграції українців – запобіжний клапан при низьких можливостях працевлаштування і неадекватним рівнем оплати праці.

Останнім часом у країнах Європейського союзу та США починає проявлятися стійка тенденція до зацікавленості роботодавців не тільки фахівцями робочих професій, але й працівників високої кваліфікації. В першу чергу брак кадрів спостерігається в ІТ-галузі та високотехнологічному виробництві. Для українців – це відмінна можливість працевлаштуватися в одній з цих країн.