У Берліні не стануть підвищувати орендну плату протягом 5 років

Сьогодні парламент Берліна ухвалив остаточне рішення про підвищення орендної плати на житло в місті на найближчі п’ять років. Орендну плату підвищувати не будуть, а в деяких випадках повинні її навіть зменшити. За дане рішення проголосували 85 осіб з 150 парламентаріїв. Цей документ також змусить знизити плату за оренду житла, якщо вона буде «занадто високою». Нововведення торкнеться близько півтора мільйона квартир в Берліні.

Закон прийнятий з коаліцією соціал-демократів, Лівих і Зелених і вважається першим подібним документом на федеральних німецьких землях.

Нововведення почне діяти вже навесні, але частина, яка вимагає зниження ціни оренди буде введена на дев’ять місяців пізніше. Ціну встановлять на рівні 18 червня 2019 року.

Нові правила не торкнуться новостоїв введених в експлуатацію з 2014 року, а також на соціальні квартири, житло організацій які надають соціальну допомогу, квартир в гуртожитках.

У Християнсько-демократичному союзі після прийняття закону оголосили свій намір подати скаргу в Констунціонний суд Німеччини. На думку заступника голови фракції даної політичної сили Ульріха Ланге прийнятий закон стане відлякувати інвесторів і гальмувати будівництво нового житла.

Також гостро критикують закон і представники галузі нерухомості. Генеральний директор Асоціації будівельної індустрії «Схід» Роберт Момберг помітив, що закон може стати причиною дефіциту житлової площі, робочих місць, що все одно призведе до зростання плати за оренду житла.

Дебати на тему високої вартістості оренди житла ведуться вже протягом декількох років. З 2016 року вступив в силу закон, який повинен був прибрати з ринку нерухомості квартири з добовою орендою. А також суперечки викликає рішення мерії про знесення місцевих дач і побудові шкіл і дитячих садів на їх місці.