Пробно запустили швейцарський канал гуманітарних поставок продовольства та ліків в Іран

Швейцарський уряд заявив, що канал гуманітарних поставок продовольства та медикаментів в Іран був перевірений. Він доставить швейцарські товари знедоленим без порушення санкцій США, повідомило агентство Reuters.

Проект, який розробляється з кінця 2018 року, почав випробування з первісною оплатою доставки в Іран ліків від раку та ліків, необхідних для трансплантації органів. Їх загальна вартість становить 2,3 мільйона євро, заявив уряд.

Минулого місяця офіційні представники Швейцарії та США повідомили агентству Reuters, що гуманітарний канал може бути повністю підготовлений і задіяний протягом декількох місяців.

На продукти харчування, ліки й інші товари гуманітарного призначення не поширюються санкції, які Вашингтон повторив у минулому році після того, як президент Дональд Трамп відкликав міжнародну угоду 2015 року з іранською ядерною програмою.

Але заходи США, які варіюються від продажу нафти до морських вантажних і фінансових операцій, не дозволили кільком іноземним банкам вести справи з Ісламською Республікою – включаючи гуманітарні операції – так само, як Іран був охоплений великими акціями протесту, відзначає Reuters.