Чи ввійде польський ринок праці в фазу зниження попиту на працівників?

У найближчі місяці буде підтверджено або спростовано, чи входить польський ринок праці у фазу зниження попиту на працівників. А також стане відомо який фактор може вплинути на підвищення заробітної плати та зростання безробіття.

При розгляді ситуації на польському ринку праці в кінці 2018 року видно, що вона змінилася у порівнянні з попередніми роками. Починаючи з 2013 року, рівень безробіття систематично зменшувався. Кінець 2018 року на ринку праці в Польщі характеризується збільшенням показника рівня безробіття. Цей показник вважається досить значним, оскільки кількість безробітних зросла від 0,2% до 5,9%.

Найбільш загострилася ситуація в Вармінсько-Мазурському воєводстві, де рівень безробіття підвищувався інтенсивніше, ніж в інших воєводствах. У цьому воєводстві в грудні 2018 року був зафіксований рівень безробіття, який становив 10,4%. Зміни на польському ринку праці не торкнулися тільки двох воєводств – Сілезького і Великопольського. Там рівень безробіття залишився незмінним (3,1% і 4,3%).

Ще одним показником для майбутнього зміни на польському ринку праці є зниження кількості вакансій. У грудні 2018 року в податкові бюро було подано 81 803 вакансії, а в листопаді цього ж року – 26 910 вакансій. Звичайно, ця цифра також включає субсидовані робочі місця, які фінансуються Фондом праці. Їх кількість зменшилася в кінці року в порівнянні з попередніми місяцями. Схоже, що роботодавці менше зацікавлені в працевлаштуванні нових працівників, що також впливає на рівень безробіття, і може свідчити про зниження попиту на роботу.

Наступні місяці в новому році повинні дати відповідь на питання: чи були грудневі результати тільки тимчасовим ослабленням попиту на робочу силу, пов’язану з сезонним працевлаштуванням у деяких галузях. Або навпаки все ж є підтвердженням того, що польський ринок праці дійсно вступає в фазу зниження попиту на працівників. Така ситуація може призвести до зниження тиску на зростання зарплати і збільшення безробіття. Але все ж, через демографічну та економічну ситуацію в Польщі, швидше за все, різкого зростання безробіття не буде.

Джерело: news.eurabota.ua

14.01.2019