Фінляндія: допомога українським біженцям

В’їхати до Фінляндії можна за будь-якими документами, що задовольняють особистість або навіть без них. Covid-обмеження скасовані.

Статус тимчасового захисту

Після перетину кордону Фінляндії слід звернутися до представників Прикордонної служби Фінляндії або Міграційної поліції Фінляндії та подати заяву про отримання тимчасового захисту. Відповідні пункти прийому заяв відкриті у пунктах перетину державного кордону Фінляндії (наприклад, у порту Гельсінкі або аеропорту Гельсінкі «Ваанта»).

Якщо ви вже знаходитесь на території країни, необхідно звернутися з відповідною заявою до найближчої ділянки поліції за місцем перебування. Після подання заяви вас надішлють до Центру допомоги тимчасово переміщеним громадянам (Reception centers). На території Фінляндії діють 20 центрів допомоги для дорослих з дітьми та 7 центрів для дітей без опікунів.

Адреси та контакти центрів доступні за посиланням: https://migri.fi/en/reception-centers.

Заява на статус тимчасового захисту https://ukrainians-in-finland.org/2  розглядається 2-3 тижні. Статус надається на 1 рік з можливістю продовження ви отримуєте повний доступ до роботи, освіти та охорони здоров’я. Однак у вас обмежений доступ до соціальних послуг: ви не отримаєте допомоги з безробіття та житлової допомоги.

В’їзд із домашніми тваринами дозволено та спрощено. Докладніше про правила ввезення тварин можна прочитати тут.

Як дістатися?

Група для пошуку трансферу з Польщі до Фінляндії https://t.me/polandtofinland.

З Таллінна в Гельсінкі ходить безплатна пором. Щоб зареєструватися на нього, потрібно заповнити цю форму. Пороми відправляються о 7:30, заявку потрібно надсилати за день.

Один з найдешевших варіантів, як дістатися до Фінляндії – летіти з Варшави (Модлін). Квиток коштуватиме €20-30. Авіаквитки до Фінляндії за найвигіднішими цінами можна знайти на tripmydream https://avia.tripmydream.com/routes/waw-hel.

Житло

Громадяни України, які не мають місця проживання у Фінляндії, при перетині кордону можуть звернутися до представника Прикордонної служби або Міграційної поліції із запитом на допомогу в організації житла. Вас направлять до працівників соціальної служби та закріплять за Центром надання допомоги, де вас забезпечать всебічною допомогою, зокрема житлом. Також Ви будете забезпечені харчуванням за місцем подальшого проживання Центром надання допомоги.

Якщо у вас вже є певне місце проживання у Фінляндії, потрібно повідомити про це компетентні органи Фінляндії під час перетину кордону та надати адресу свого проживання.

Проект Homestay Network допомагає знайти безкоштовне розміщення у фінській родині. Для пошуку потрібно залишити запит у цій групі https://www.facebook.com/groups/1470928706568423.

Також житло ви зможете знайти на таких ресурсах:

https://takecarebnb.org/en

https://www.sharemyhome.org/uk/i-need-a-home

https://icanhelp.host/

https://www.host4ukraine.com/?q=france

https://prykhystok.in.ua/

Громадський транспорт

Українці можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом до 30.04.2022, пред’явивши як квиток український паспорт або документ про статус біженця. Маршрути та розклад можна знайти на сайті https://www.hsl.fi/en.

Корисні ресурси

Соціальний посібник у Фінляндії https://ukrainians-in-finland.org/6

Безкоштовні сервіси та поради щодо економії https://ukrainians-in-finland.org/8.

Чати допомоги

Сайт допомоги українцям у Фінляндії https://ukrainians-in-finland.org/ – тут є багато інформації з усіх питань.

Посольство України у Фінляндії http://finland.mfa.gov.ua/ua. Адреса: Vähäniityntie 9, 00570 Гельсінкі, Фінляндія. +358 9 228 90 00 / Гаряча лінія: +358 40 471 92 00 (цілодобово). emb_fi@mfa.gov.ua.

Джерело: https://t.me/tripmydream