Національний банк України вводить е-гривню

У НБУ повідомили, що завершили пілотний проект, який був розроблений з метою запровадження так званої е-гривні.

Фахівці Національного банку України активно розробляють нові економічні інструменти, які, на їхню думку, повинні позитивно вплинути на подальший розвиток фінансового сектору української економіки.

Е-гривня – один із таких інструментів. Ідея запуску валютної одиниці в цифровому форматі була озвучена близько двох років тому. Українські фахівці розпочали дослідження міжнародного досвіду і розробляти відповідні рішення, щоб валютна одиниця могла повноцінно функціонувати.

Як підкреслили в НБУ, «в 2018 році запустили розширений пілотний проект «електронна гривня». Потрібно було на практиці зробити аналіз можливостей нового інструменту і зрозуміти реакцію громадян».

Представник Нацбанку Олександр Яблунівський розповів, що не потрібно плутати цифрову грошову одиницю центробанків з криптовалютою. «Це різні речі. Електронна гривня може бути розроблена як на децентралізованій, так і на централізованій основі. Все залежить від вибору цільової моделі»,– підкреслив Яблунівський.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що протягом 2018 року українські трудові мігранти перевели своїм родинам 11 мільярдів доларів.

У минулому році через системи переказу грошей із-за кордону в Україну було переведено 2,3 мільярда доларів.