Офіс Зеленського не бачить нічого компрометуючого щодо нього в публікації Pandora Papers

“Журналістське розслідування Pandora Papers щодо офшорних компаній, імовірно пов’язаних з президентом України Володимиром Зеленським, не скомпрометувало главу держави”, – повідомив радник глави президентського кабінету Михайло Подоляк.

«Практично вся ця інформація вже використовувалася опонентами Володимира Зеленського під час виборчої кампанії 2019 року. Ні тоді, ні тим більше зараз в цій інформації немає нічого компрометуючого».

Подоляк відзначає, що описувані в розслідуванні події мали місце до того, як Зеленський став президентом. За його словами, журналісти ще раз підтвердили беззастережне дотримання Зеленським норм антикорупційного законодавства.

Він також запевнив, що «Квартал 95» завжди був прозорим бізнесом, який ніколи не мав відношення до державних грошей або засобів регулюючих органів. Подоляк додав, що практика ведення бізнесу в Україні в 2000-х і першій половині 2010 року «вимагала інструментів для захисту власності від тодішнього уряду».

Консорціум журналістських розслідувань повідомив в заяві, що президент України Володимир Зеленський і його найближче оточення були причетні до переведення 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних з бізнесменом Ігорем Коломойським.

Раніше голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, який представляв «Слугу народу», заперечував причетність Зеленського і його оточення до офшорних операцій.

За його словами, «команда Зеленського менш ніж через шість місяців після приходу до влади в січні 2020 прийняла перший антиофшорний закон, який ввів податки на контрольовані іноземні компанії, поліпшив регулювання трансферів, щоб розширити поняття іноземного представництва та податкових операцій з продажу іноземних активів за кордоном».

За його словами, Зеленський зробив все можливе, щоб ніхто в країні «не зміг скористатися цим чудовим механізмом (офшорними зонами) без сплати податків до бюджету”.