Українці не хочуть працювати легально

Про те, що українські громадяни в більшості своїй вважають за краще працювати неофіційно, заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

За його даними, більше половини українців не працевлаштовані офіційно або працюють в інших країнах. В Україні на сьогоднішній день проживає 28,5 мільйона громадян працездатного віку, і тільки 12,8 мільйона з них працює офіційно. Першою причиною такої ситуації, звичайно, є низька оплата праці українців, які вважають, що краще працювати неофіційно, отримуючи набагато більше, або працевлаштуватися за кордоном.

За задумом уряду, новий закон «Про працю» повинен кардинально змінити ситуацію на ринку праці. Тимофій Милованов підкреслив: «Сьогодні тільки 12,8 з 28,5 мільйона українців працездатного віку працюють легально. Зміни до Трудового кодексу, які пропонує уряд, повинні сприяти легальному працевлаштуванню та зростанню числа робочих місць».

Новий законопроект активно обговорюється в експертному середовищі. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук упевнений, що прийняття закону збільшить кількість легальних робочих місць, підвищить доходи і розширить соціальні права працівників.

Однак багато експертів вказують на досить суперечливі положення законопроекту і не оцінюють його настільки оптимістично, як прем’єр-міністр.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Світовий банк прогнозує, що українська економіка в 2020 році зросте на 3,7 відсотка.

Кожен десятий український працівник в Польщі заробляє за годину більше 20 злотих (близько 125 гривень).