З офіційним працевлаштуванням в Україні просто біда

Згідно з оновленими даними Держстату України, кожен п’ятий працівник в нашій країні вважає за краще працевлаштуватися без офіційних документів.

Незважаючи на те, що наприкінці минулого року український уряд вживав багато зусиль, щоб зменшити число неофіційно зареєстрованих працівників, тенденцію поки змінити не вдалося. Звичайно, основною причиною є низький рівень оплати праці, який не влаштовує значну частину економічно активних українців. Тому, така велика кількість наших співгромадян не поспішає офіційно оформлятися на роботу.

Виходить, що понад 3,5 мільйона людей із 16 мільйонів зайнятого населення працюють за заробітні плати «в конвертах». Протягом року число неформально зайнятих українців зменшилося всього на 4,2 відсотка. Найбільше число неофіційно працюючих зафіксовано у Рівненській області – 53 відсотки, а найменше в Київській області – 9,7 відсотка. В Україні неофіційно працюючих в 2018 році було близько 22 відсотків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що зарплати в українській будівельній галузі впевнено наближаються до сум, які сплачують роботодавці фахівцям в країнах Європейського союзу.

Ціни на основні продукти харчування в Україні вже вищі, ніж в деяких країнах Євросоюзу, а середня заробітна плата українців в кілька разів менша.