Третина жителів українських сіл – трудові мігранти

Жителі сільської місцевості зовсім не від гарного життя змушені залишати свої родини і їхати на роботу за кордон.

Експерт Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Тамара Осташко привела гнітючу статистику під час круглого столу на тему: «Сільський та аграрний розвиток: стан і перспективи». Виявляється, що близько двох мільйонів економічно активного сільського населення України змушені ставати трудовими мігрантами. Головна причина – високий рівень безробіття, яке за офіційними даними становить 11 відсотків, а реальне безробіття набагато більше. Але навіть ті, які мають роботу, не можуть похвалитися нормальними заробітними платами.

З огляду на те, що працездатне сільське населення України на сьогоднішній день складає 5,6 мільйона людей у ​​віці від 15 до 70 років, виходить, що фактично кожен третій українець вважає за краще працювати де-небудь в одній з країн Європейського союзу, отримуючи в рази більше, ніж в Україні.

Також Тамара Осташко відзначила, що рівень зайнятості сільського населення в першому кварталі 2019 року склав 62 відсотки, міського населення – 68 відсотків. Загальна кількість зайнятих в сільському господарстві – 2,9 мільйона осіб.

Експерт підкреслила, що «за офіційними даними кількість трудових мігрантів становить 7 відсотків від соціально-активного населення країни. А з 5,6 мільйона всіх сільських жителів, 2 мільйони трудових мігрантів – це дуже багато».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно зі статистичними даними, близько 100 тисяч українських трудових мігрантів знайшли для себе підходящі вакансії в Лодзінському воєводстві.

У Литві нещодавно змінився порядок видачі і заміни виду на проживання для іноземних громадян.