Українці самі рятують економіку, але їм заважають

Українські трудові мігранти буквально «рятують» вітчизняну економіку. Проте, уряд «за традицією» намагається перешкодити співвітчизникам заробляти, навіть за кордоном.

денежные переводы украинских заробитчан

Згідно з офіційними і неофіційними даними, заробітчани – головне джерело валютних надходжень в Україну. Дані статистики показують, що в період з січня по липень 2018 року наші співвітчизники перевели з-за кордону на батьківщину феноменальну суму – майже 6,5 мільярдів доларів.

Зазначимо, що за аналогічний період 2017 в Україну надійшло лише 4,8 мільярдів доларів, а в далекому 2013 – 3,7 мільярдів доларів.

Офіційні дані НБУ дають привід вважати, що українці – головні валютні донори в країні і буквально містять мільйон своїх родичів на батьківщині.

Однак, уряду не подобається, що такі величезні кошти «проходять мимо рук». Також чиновники бояться, що незабаром виїде з країни ще більше кваліфікованих працівників.

Читайте також: Україна – «на дні»: у всіх сусідніх країнах – живуть краще

Виходячи з цього, експерти припускають, що на українців чекають чергові «покращення» – запровадження заходів з огородження міграції та переказу грошових коштів у країні.

Фахівці стверджують, що реальні обсяги надходження валюти від українських працівників за кордоном перевищують 10 мільярдів, що в кілька разів більше офіційних інвестицій у нашу країну за підсумками 2017 року.

Відзначимо, що гроші українців, зароблені в ЄС, повертаються до України. Валюта витрачається в нашій країні на житло, автомобілі, споживчі товари та предмети розкоші. Кошти заробітчан «годують» не лише їх та їх родичів, а й інших учасників ринку – працівників торгівлі, обслуговування, будівельників і багатьох інших.

Не дивлячись на очевидну користь трудової міграції та надходження валюти від неї, наші політики і «експерти» майже кожен день декларують необхідність введення захисних заходів. Таким чином, влада, замість заохочення заробітку співгромадян, хочуть лише обмежити їх економічні свободи, ігноруючи користь вкладень заробітчан у вітчизняну економіку.

Джерело: www.eurabota.ua

09.10.2018