Саакашвілі у в’язниці давали психотропні препарати

“Колишньому президенту Грузії Михайлу Саакашвілі у в’язниці давали психотропні препарати”, – повідомила порталу Georgia Online директор центру емпатії Маріам Джішкаріані.

«Я не хочу називати конкретний препарат, про який йдеться. Це нейролептик, який застосовується при психотичних станах. Всім відомо, що Михайло Саакашвілі не страждав на психоз. Цей препарат внесений до медичної карти в’язниці Руставі, а також до медичних записів у Горі. “Після того, як стан Саакашвілі різко погіршився внаслідок голодування, його було переведено у військовий шпиталь у грузинському місті Горі”, – зазначає Джишкаріані.

Вона додала, що, ймовірно, необхідно буде передати справу до Європейського суду у Страсбурзі, щоб визначити, чи все це було зроблено навмисно чи ні. При цьому вона наголошує, що у всіх випадках «неналежне вживання наркотиків у пенітенціарній установі вважається фармакологічним тортуром».

За її словами, поки що стан Саакашвілі не дозволяє перевести його в іншу установу. У нього діагностували синдром Верніке та посттравматичний стресовий розлад.

Нагадуємо, що 1 жовтня Саакашвілі оголосив голодування на знак протесту проти затримання.

Лікарі з ради при уповноваженому з прав людини Грузії, які стежать за його здоров’ям, заявили, що в результаті голодування у політика розвинулося «одне з найсерйозніших ускладнень – судоми, спричинені енцефалопатією Верніке».

1 жовтня Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено кілька кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що він оголосив голодування та представився політичним ув’язненим.

29 жовтня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Саакашвілі не буде видано Україні, де він перебував до повернення до Грузії.

Зі свого боку, президент Саломі Зурабішвілі заявила, що не скористається своїми повноваженнями для його помилування.