Реальна економіка падатиме услід за доларом

Для економіки будь-якої країни стрімка девальвація (падіння національної валюти) або ревальвація (зміцнення валюти) несе відчутні наслідки у вигляді уповільнення розвитку економіки і все, що з цим пов’язано.

Якщо курс гривні до долара і далі буде зміцнюватися, то це спричинить великі проблеми для економіки. Данило Монін – експерт Українського інституту майбутнього, вважає, що якщо Національний банк не зробить рішучих кроків, щоб вивести курс в діапазон 27 гривень за долар, то проблеми обов’язково виникнуть як в реальному, так і в державному секторах економіки.

«Така ситуація загрожує розбалансуванням державних фінансів і великими проблемами в реальному секторі», – вважає експерт.

Економісти вже давно б’ють на сполох, пояснюючи представникам українського уряду і Національного банку, що не можна і далі зміцнювати гривні. Потрібно робити все навпаки, інакше проблеми не змусять себе довго чекати.

Також Данило Монін пояснив, що виробники не знижують ціни, тому що розуміють, що найближчим часом все може змінитися і НБУ буде змушений підвищити курс долара до оптимального рівня.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за даними Держстату ціни на більшість продуктів харчування в Україні істотно зросли, змушуючи українців економити.

Ціни на більшість продуктів в Україні зрівнялися з цінами в країнах Європейського союзу.