Вашингтон направляє до Афганістану гуманітарну допомогу на суму 308 млн. доларів

“США оголосили про надання додаткової гуманітарної допомоги Афганістану на суму 308 млн. доларів”, – повідомляє Associated Press.

Прес-секретар Білого дому Емілі Хорн заявила, що нова допомога від Агентства США з міжнародного розвитку надходитиме через незалежні гуманітарні організації та використовуватиметься для надання житла, медичного обслуговування, продуктів харчування, води, санітарії та гігієни.

Афганська економіка, що давно відчуває труднощі, переживає кризу з тих пір, як Талібан прийшов до влади. Майже 80% бюджету попереднього уряду надходило від міжнародної спільноти. Ці кошти, які зараз заморожені, фінансували лікарні, школи, фабрики та міністерства. Проблеми посилюються пандемією коронавірусу.

Агентство США з міжнародного розвитку закликало талібів дозволити «всім гуманітарним працівникам, особливо жінкам… працювати незалежно та безпечно», оскільки групи допомоги прагнуть допомогти постраждалим.

“Сполучені Штати продовжують закликати талібів надати безперешкодний гуманітарний доступ, безпечні умови для гуманітарних працівників, незалежну допомогу всім вразливим людям та свободу пересування для гуманітарних працівників усіх статей”, – йдеться у заяві.

За даними Організації Об’єднаних Націй (ООН), 22% із 38-мільйонного населення Афганістану живуть на межі голоду, а ще 36% стикаються з гострою нестачею продовольства.

Білий дім також пообіцяв надіслати до Афганістану 1 мільйон додаткових доз вакцин проти коронавірусу через COVAX.