Європарламент приймає правила по боротьбі з сексуальним насильством над дітьми в Інтернеті

Європейський парламент приймає тимчасові правила по боротьбі з сексуальним насильством над дітьми в Інтернеті. Постачальники послуг можуть продовжувати застосовувати добровільні заходи для виявлення, видалення і повідомлення про контент, пов’язаний з сексуальним насильством над дітьми.

Національні органи із захисту даних зможуть здійснювати більш суворий нагляд за використовуваними технологіями.

В контексті виникнення тривоги збільшення під час пандемії обсягу Інтернет-матеріалів, що містять насильство по відношенню до дітей, Європарламент підтримав законодавство, спрямоване на кращий захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації за допомогою електронної пошти, чату та обміну повідомленнями в Інтернеті.

У квітні було досягнуто згоди, що передбачає тимчасовий відступ від положень статей 5, параграф 1 і 6, параграф 1 Директиви 2002/58/EC, які захищають конфіденційність повідомлень і даних трафіку. Цей закон буде застосовуватися на строк не більше трьох років, якщо тим часом будуть узгоджені нові постійні правила по боротьбі з сексуальним насильством щодо дітей в Інтернеті.

Онлайн-матеріали, пов’язані з сексуальним насильством над дітьми, виявляються за допомогою спеціальних технологій, які сканують контент, наприклад зображення і текст, або дані про трафік. У той час як технологія хеширования корисна для зображень і відео, класифікатори та штучний інтелект використовуються для аналізу тексту або даних про трафік з метою виявлення «кібер-дружби».

Депутати Європарламенту закликали ввести відповідні процедури і механізми відшкодування збитків, щоб люди могли подавати скарги, якщо вони вважають, що їх права були порушені. Національні органи із захисту даних зможуть краще контролювати технології, використовувані постачальниками послуг, за допомогою попередньої оцінки впливу і процедур консультацій.

Це законодавча зміна необхідно для того, щоб дозволити постачальникам веб-послуг продовжувати приймати добровільні заходи по боротьбі та запобігання розповсюдження контенту сексуального насильства над дітьми в Інтернеті після повного введення в дію Кодексу електронних комунікацій ЄС в грудні 2020 року.

Європейська комісія має намір запропонувати більш довгострокове рішення цієї проблеми в 2021 році.