Ціни в Україні рвуться вгору

Фінансові аналітики Національного банку України назвали основні причини прискорення інфляції в країні.

Здавалося б, куди вже рости цінам в українських супермаркетах і магазинах, але виявляється, що, на жаль, нічого не може зупинити їх зростання. Числа на цінниках протягом року не тільки стабільно збільшуються, але в певні періоди зростають з прискоренням.

Однак економічні та фінансові експерти Національного банку України заспокоюють: прискорене зростання цін в країні, перш за все, обумовлене тимчасовими факторами, які в найближчому часі повинні бути нівельовані.

Протягом квітня і травня споживча інфляція істотно перевищила показники прогнозів НБУ. Так у квітні інфляція склала майже 9 відсотків в річному вимірі, а протягом травня прискорення зростання цін йшло по догори.

Зокрема, на думку фахівців НБУ, таке прискорення обумовлено «зростанням цін на окремі види овочів і паливо. У другій половині року вплив цих факторів нівелюється через надходження в продаж овочів нового врожаю, а також здешевлення енергоресурсів на світовому ринку».

При цьому в НБУ відзначають, що в стрімко збільшується внутрішній попит, зростають заробітні плати, роздрібний товарообіг, будівництво та промисловість. Які ж оптимісти ці аналітики. Складається враження, що вони живуть в іншій реальності, де в Україні замість цін прискореними темпами зростають зарплати.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в квітні 2019 року заборгованість українських роботодавців перед своїми працівниками зросла більш ніж на 10 відсотків.

У Кабінеті міністрів України заявили, що в 2020 році мінімальна заробітна плата має зрости майже до 5 тисяч гривень.