Спеціальна місія прем’єр-міністра Абе – це посередництво між Іраном і США

«Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе відвідає Іран 12-14 червня»,- заявив уряд Японії в четвер. Однією з цілей першого за останні 40 років візиту глави японського уряду в цю країну стане спроба посередництва між Тегераном і Вашингтоном.
Під час недавнього візиту в Токіо президент США Дональд Трамп підтримав ідею про те, що Абе буде використовувати дружні відносини Японії з Іраном і допоможе у встановленню діалогу між ним і США. Абе припустив, що він хотів би виступити посередником, щоб запобігти мілітаристському зіткненню на Близькому Сході.
Напруженість між США і Іраном посилюється з травня 2018 року, коли Трамп розірвав багатосторонній ядерний договір, укладений у 2015 році, і відновив економічні санкції відносно Тегерана. В останні тижні Вашингтон оголосив про посилення дислокації американських військ на Близькому Сході, в тому числі про відправку авіаносця в Перську затоку.
8 травня цього року Іранська влада частково вийшли з ядерного угоди, рівно через рік після того, як США розірвали цю угоду. Президент Ірану Хасан Роухані пригрозив відновленням виробництва високозбагаченого урану, якщо нові умови контракту не будуть розроблені протягом 60 днів.
За повідомленням агентства Kyodo, ведуться переговори про зустріч Абе з вищим духовно-політичним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї і президентом Роухані. Kyodo нагадує, що жоден японський лідер не відвідував Іран після ісламської революції. Останній візит відбувся в 1978 році.
«У цьому році Японія і Іран святкують 90-річчя встановлення дипломатичних відносин»,- додає японське агентство.
Після розриву ядерної угоди адміністрація США посилює обмеження, прагнучи повністю ізолювати Іран і позбавити його доходів від експорту нафти.
Японія підтримує ядерну угоду. Розрив угоди Вашингтоном поставив Токіо в скрутну ситуацію, між близьким союзником США і Іраном, звідки Японія давно імпортує нафту.
Після відновлення санкцій США щодо експорту іранської нафти в листопаді 2018 року, Японія стала однією з шести країн, які отримали від США право продовжувати купувати її, не ризикуючи отримати удар у відповідь. У квітні цього року Білий дім, проте, оголосив про скасування цих пільг.