Сполучені Штати бачать “провісника кінця цивілізації” в запуску російських ракет “Булава”

Американський журнал Popular Mechanics дав оцінку залповим пускам чотирьох російських балістичних ракет «Булава» з підводного човна «Володимир Мономах», назвавши випробування «передвісником кінця цивілізації».

Російський атомний підводний човен проекту 955 (код «Борей») «Володимир Мономах» в вперше випустив чотири ракети «Булава» з підводних позицій в Охотському морі на полігоні Чижа в Архангельській області. Всі боєголовки ракет успішно досягли необхідної дальності польоту.

Американське видання зазначає, що ракети пролетіли майже над всією територією Росії, «від місця на північ від Японії до місця недалеко від Фінляндії».

У статті також йдеться про те, що ракети «Булава», випущені з Охотського моря, можуть досягти більшої частини Сполучених Штатів на захід від річки Міссісіпі, а ракети, випущені з Білого моря, можуть досягти території США на схід від Міссісіпі.

«Добре, що це була просто перевірка», – написав автор.

Видання також стверджує, що «Булава» приблизно еквівалента американській ракеті Trident D-5. Підкреслюється, що половина з 12 випробувань новітньої російської зброї, проведених в період 2003-2009 років, не увінчалися успіхом, але все десять випробувань з 2018 року були успішними.