2000 євро на кожну новонароджену дитину у Греції

Одноразова допомога у розмірі 2000 євро на кожну новонароджену дитину вводиться в Греції з 1 січня цього року. Це передбачає законопроект Міністерства праці та соціальної політики Греції, який був схвалений Комітетом з реорганізації в парламенті, і за який повинні були проголосувати вчора на пленарному засіданні, пише “Труд”.

На думку уряду Афін, очікується, що ця допомога стане стимулом для майбутніх батьків і важливою підтримкою під час виховання дитини.

Сума виплачуватиметься двома рівними частинами. Для її надання повинні бути дотримані певні критерії, в тому числі річний дохід сім’ї не повинен перевищувати 40 000 євро, мати повинна проживати на законних підставах і постійно у Греції. Якщо мати являється громадянкою третіх країн (за межами ЄС), вона повинна прожити в Греції не менше 12 років на момент подачі заяви на отримання допомоги.

Слід зазначити, що допомога на народження дитини не відноситься до будь-якої категорії доходів, звільняється від будь-яких податків, зборів, внесків або утримань на користь держави або третьої сторони, не конфіскується і не знецінюється з встановленими боргами.

Очікується, що витрати на допомогу на новонародженого на 2020 рік складуть 123 мільйони євро, а за кожен наступний рік досягне 170 мільйонів євро. Демографічна проблема була оголошена Національною грецькими політиками, так як у країні низький рівень народжуваності і високий рівень еміграції. Згідно з даними, в період з 2011 по 2015 рік населення Греції скоротилося з 11,2 до 10,8 мільйона чоловік, і, згідно з прогнозами, до 2050 року воно може скоротиться до 10 мільйонів.

Для боротьби з демографічною проблемою приймається ряд заходів, таких як збільшення неоподатковуваного податком доходу батьків з маленькими дітьми, зниження ПДВ на дитячі товари та продукти харчування з 24% до 13%. Уряд також обговорює законопроект про податкові пільги для підприємств, які наймають батьків з маленькими дітьми.