Японія відзначає 10-річчя трагедії на Фукусімі

Сьогодні Японія відзначає десяту річницю трагедії на Фукусімі. Нагадаємо, 11 березня 2011 року в Японії стався сильний землетрус і цунамі, в результаті яких загинуло в цілому близько 18 500 чоловік. Стихійне лихо також призвело до ядерної катастрофи на АЕС Фукусіма, а радіація викликала евакуацію 160 000 жителів. Це була найстрашніша ядерна аварія з часів Чорнобильської аварії 1986 року.

Уряд витратив близько 300 мільярдів доларів (32,1 трильйона ієн) на відновлення постраждалого від цунамі району Тохоку, але райони навколо об’єкта Фукусіма залишаються закритими. Побоювання з приводу рівнів радіації зберігаються, і багато жителів оселилися в інших місцях. Для виведення з експлуатації пошкодженої АЕС будуть потрібні десятиліття і мільярди доларів.

Відповідно до нового звіту Наукового комітету ООН з радіаційного впливу (НКДАР ООН), опублікованому кілька днів тому, ядерна аварія на Фукусімі в Японії не завдала статистично значущої шкоди населенню.

Згідно зі звітом, напередодні десятої річниці трагедії, радіація в результаті аварії не збільшила ризик раку вище норми.

«Це катастрофа, але не радіаційна катастрофа», – сказала біолог-радіолог Анна Фрідл, що представляє НКДАР ООН в Німеччині.

“У порівнянні з Чорнобилем, Фукусіма виділяє менше радіоактивних матеріалів, які в основному знаходиться в море, а не на суші. Японське населення також споживає менше забруднену їжу”, – додала Фрідл.

Однак НКДАР ООН заявив, що, незважаючи на висновки звіту, це не означає, що в результаті інциденту не було ризику раку. Серед 170 рятувальників, які зазнали впливу дуже високої радіації, можливі нові випадки раку. НКДАР ООН повідомив, що в результаті евакуації виникли і інші чинники, такі, як стрес, проблеми з серцем і інші захворювання. Загальний ризик раку в Японії становить 35%.