Ердоган хоче відправити війська до Лівії

«Президент Туреччини Реджеп Ердоган схвалив меморандум про військову співпрацю між Туреччиною і урядом Лівійської національної угоди»,- йдеться в публікації в урядовій газеті Resmi gazete.

«У четвер Ердоган заявив, що Туреччина відправить війська до Лівії, оскільки Тріполі цього хоче»,- повідомляє Reuters. «Оскільки зараз є запрошення з Лівії, ми його приймемо»,- сказав Ердоган членам своєї партії.

«Ми внесемо до порядку денного законопроект про відправку військ до Лівії, як тільки відкриється парламент. Приблизно з 8 по 9 січня», – додав він.

Угода про військове співробітництво була підписана 28 листопада в Стамбулі між Туреччиною і Лівією. Вона передбачає підготовку військових, відровідної правової бази та зміцнення відносин між збройними силами двох країн.

Між Туреччиною і Лівією було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо морських зон, що викликало різку реакцію Греції.

На даний час в Лівії діють дві виконавчі влади: міжнародно визнаний Файз Сарадж і тимчасовий кабінет Абдулли Абдурахмана ат-Тані, який діє в східній частині країни спільно з парламентом і підтримуваний генералом Лівійської національної армії генералом Халіфою Хафтаром.

Хафтар оголосив 12 грудня, що збройні сили починають «вирішальну битву за столицю».

Командування неодноразово підкреслвало, що воно буде протистояти будь-якому іноземному втручанню, а також загрожує потопити кораблі і перешкоджати прибуттю військово-транспортного літака з Туреччини.