США дадуть 1 млрд доларів Східній Європі, щоб вивести її із залежності від російського газу

Держсекретар США Майк Помпео попередив, що територіальні амбіції Росії становлять загрозу для глобальної безпеки.

Під час Мюнхенської конференції він висловив стурбованість тим, що Європа занадто сильно залежить від поставок російського природного газу.

Щоб забезпечити енергетичну безпеку країн Центральної та Східної Європи, Сполучені Штати через Міжнародну фінансову корпорацію розвитку нададуть до 1 млрд. Дол. США для країн Центральної та Східної Європи, що беруть участь в Ініціативі «Три моря».

«Наша мета полягає в тому, щоб збільшити приватні інвестиції в їх енергетичні сектора», – сказав Помпео в інтерв’ю AFP.

Обіцянка прийшло на тлі жорсткої опозиції з боку США до російського трубопроводу Nord Stream 2, який подвоїть поставки газу до Німеччини.

Вашингтон вважає, що трубопровід надасть занадто сильний вплив на безпеку і економіку Західної Європи.

У своєму виступі держсекретар США відкинула європейський песимізм, пов’язаний з відходом Вашингтона зі світової сцени, і оголосив про припинення існування трансатлантичного зв’язку «сильно перебільшеною», перефразовуючи популярну цитату Марка Твена.

«Захід перемагає, а ми перемагаємо з ним», – сказав він.

Помпео заперечує твердження президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера про те, що США відкинули «навіть ідею міжнародного співтовариства» і діяли «за рахунок сусідів і партнерів». Державний секретар сказав, що це не відображає реальність.

Вашингтон зіграв ключову роль в забезпеченні безпеки Європи шляхом зміцнення східного флангу НАТО вздовж кордону з Росією і привів до багатонаціональних зусиллям проти джихадистів «Ісламської держави».

«Ця Америка» відкидає «міжнародне співтовариство»? – з іронією запитав Помпео.

За словами Помпео, нарощування військової потужності Китаю в Південно-Китайському морі і «терористичних кампаній» Ірану через посередницькі конфлікти на Близькому Сході, створює серйозні проблеми для глобальної безпеки.