Чи відкрила Туреччина родовище газу в Чорному морі?

Чи відкрила Туреччина родовище газу в Чорному морі? За даними Reuters – так, і в досить велике. Однак офіційного підтвердження від турецького уряду до сих пір немає.

Відповідно до джерел інформаційного агентства, Туреччина виявила значні запаси газу в Чорному морі, що допоможе країні зменшити її залежність від імпорту енергоносіїв, але тільки в тому випадку, якщо виявлений природний газ можна буде добувати в комерційних цілях.

Напруженість в зв’язку з цими новинами також зростає через наміри президента Реджепа Тайіпа Ердогана оголосити «хороші новини» про енергетику країни, які ознаменують «нову еру» для Туреччини.

Ці коментарі вплинули на фондові біржі та збільшили акції турецьких енергетичних компаній. Вони також підняли фунт з рекордного мінімуму, який був досягнутий раніше на цьому тижні.

Як повідомляє Reuters, найближчим часом Ердоган оголосить про відкриття природного газу в Чорному морі.

За словами одного інформатора, родовища настільки великі, що можуть задовольнити потреби Туреччини на наступні 20 років.

Країна майже повністю залежить від імпорту для задоволення своїх потреб в енергії. Щоб звільнитися від залежності, Ердоган досліджує вуглеводи в Чорному і Середземному морі, не дивлячись на те, що ці свердловини знаходяться в спірних водах з Грецією і Кіпром.

Турецьке бурове судно Fatih працює в Чорному морі з кінця липня. Воно досліджує район, відомий як Тунець-1, який знаходиться приблизно в 100 морських милях на північ від турецького узбережжя Чорного моря.

«У Тунця-1 виявлен природний газ», – повідомило джерело Reuters. «Очікувані запаси становлять 26 трильйонів кубічних футів або 800 мільярдів кубічних метрів і задовольняють потреби Туреччини приблизно на 20 років».

Однак він попередив, що початок виробництва може зайняти від семи до десяти років, і оцінив інвестиційні витрати в розмірі від 2 до 3 мільярдів доларів.

Якщо масштаби запасів Чорного моря підтвердяться, вони стануть «великий знахідкою», як часто називають родовища, що містять 1-2 трильйона кубічних футів, повідомляє БНР.