Глава Єврокомісії Юнкер передав повноваження Урсулі фон дер Ляйен

Сьогодні, 2 грудня 2019 року, перший робочий день нового очільника Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, яка раніше займала пост міністра оборони Німеччини.

Напередодні тепер уже колишній голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер провів останню прес-конференцію на цій посаді. Урсула фон дер Ляйєн комплементарно і з великою повагою назвала свого попередника на одній з головних посад в керівництві Європейського союзу «великим європейцем».

Жан-Клод Юнкер фактично завершив свою політичну кар’єру і не буде більше займати ніяких посад у владних структурах ні в Євросоюзі, ні в Люксембурзі, де він перебував на посаді глави уряду з 1995 по 2013 рік.

Згідно з підрахунками самого Юнкера, він 30 років служив Європейському союзу на різних постах. При цьому він у своєму іронічному стилі з притаманним йому почуттям гумору назвав себе «одним з двох, що вижили ветеранів Маастрихта, поряд з євро». Справа в тому, що Жан-Клод Юнкер був серед лідерів ЄС, коли в 1992 році на історичному саміті в нідерландському місті Маастрихт, був даний старт для початку введення єдиної європейської валюти.

На питання про те, з якими почуттями він залишає посаду голови Єврокомісії, Юнкер зазначив, що з «задоволенням, жалем і щастям», оскільки це «нелегка робота, найважча посаду в світі».

Як будь-якого яскравого політика, Юнкера і хвалять, і критикують. Так, на думку депутата Європарламента від Італії Марко Занні, «Юнкер залишив після себе розколоту Європу». А глава фракції Європейської народної партії в Європарламенті підкреслив: «Основний талант Юнкера – досягати компроміс».

У будь-якому випадку, Жан-Клод Юнкер увійде в історію як видатний політик об’єднаної Європи, зумівши впоратися з великим числом криз, які припали на час його каденції.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вперше в своїй історії Грузія стала країною-головою Ради Європи.

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон обіцяє, що вже 31 січня 2020 року країна вийде з Євросоюзу.