26000 тонн відходів COVID у світовому океані

“26000 тонн відходів, пов’язаних із пандемією Covid, потрапили до Світового океану. Про це свідчить звіт науковців з Нанкінського університету в Китаї”, – повідомляє Cryptopres.

«Пандемія Covid-19 призвела до збільшення попиту на одноразові синтетичні продукти, що посилило вже існуючу та неконтрольовану проблему із пластиковими відходами», – йдеться у звіті.

Відходи, що потрапили у воду, можуть переміщатися на великі відстані і наражати на небезпеку морське життя. Дослідження китайських учених показує, що 46% синтетичних відходів надходить з Азії через велику кількість масок, які носять на континенті, за нею йдуть Європа з 24% і Північна та Південна Америка з 22%.

Понад 87% цих відходів надходить із лікарень, а не від індивідуального використання. Тони масок, рукавичок, тестових наборів та пластикових захисних козирків потрапили у моря та океани через 369 річок.

Найбільший внесок у це забруднення робить Шат-ель-Араб на південному сході Іраку – 5200 тонн. Далі йдуть Азіатський Інд із 4 000 тонн та Янцзи з 3 700 тоннами. Згідно зі звітом учених з Нанкінського університету, у Європі найбільшим перевізником синтетичних відходів є Дунай із вантажем 1700 тонн.

Далі у статті йдеться, що пластик зручний для виробництва засобів індивідуального захисту та упаковки, оскільки він «міцний та недорогий». “Але цей пластик загрожує морському життю та довгостроковим загрозам для прибережних умов та екосистеми”, – йдеться у звіті.