Україна будує паркан на кордоні з Білоруссю та Росією завдовжки 2500 км

Україна має виділити гроші в бюджеті наступного року на будівництво понад 2500 км огорож уздовж своїх кордонів з Білоруссю та Росією, щоб запобігти можливому припливу нелегальних мігрантів. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, якого цитує агентство Reuters.

Монастирський зазначив, що Україна планує нові військові навчання протягом наступних двох тижнів, щоб підготуватися на випадок, якщо мігранти намагатимуться перетнути кордон нелегально. Україна побоюється, що стане новою гарячою точкою у міграційній кризі на кордоні Білорусі з Європейським союзом, у підбурюванні якого Київ звинувачує Росію.

«Наше ключове завдання – обмежити та зупинити можливий масовий потік нелегальних мігрантів», – сказав Монастирський парламенту.

Вчора Україна оголосила, що захопила групу з 15 людей із Близького Сходу, які намагалися в’їхати з Білорусі, що стало першим подібним інцидентом після ескалації кризи з мігрантами.

Україна направила до своїх кордонів 15 вертольотів, два літаки та 44 безпілотники у відповідь на кризу, в якій ЄС звинуватив Білорусь у незаконному ввезенні мігрантів та примушенні їх нелегально перетинати польський та литовський кордони.

Білорусь та її союзник Росія заперечують, що розпалюють кризу, яка виникає в той час, коли Україна та країни НАТО також висловлюють стурбованість пересуванням російських військ поблизу кордонів України.

«Ми повинні розуміти, що побудова належного державного кордону з України на всьому її протязі з Російською Федерацією, країною-агресором та Республікою Білорусь є надійною протидією цій агресії», – сказав Монастирський.

Цього тижня парламент дозволив українським прикордонникам використовувати військову техніку та вогнепальну зброю. Відповідаючи на запитання про це, Монастирський сказав, що охоронці мають бути готові використовувати їх у разі потреби, але на даний момент у цьому немає потреби.

Відносини між Києвом та Москвою впали після анексії Росією українського півострова Крим у 2014 році та розпочали бойові дії між українськими військами та проросійськими сепаратистами на сході України.