Франція виплатить по 100 євро малозабезпеченим громадянам

“Уряд Франції заплатить по 100 євро громадянам, які заробляють менше 2000 євро на місяць після сплати податків, щоб допомогти їм впоратися зі зростанням цін на енергоносії і паливо”, – заявив прем’єр-міністр країни, цитований європейським виданням Politico.

Оголошення було зроблено в той час, коли національні лідери ЄС обговорюють кризу цін на енергоносії в Брюсселі на цьому тижні.

Близько 38 мільйонів людей отримають вигоду від цих грошей, включаючи, як самозайнятих, так і оплачуваних робочих, а також фермерів, безробітних і пенсіонерів. Про це Жан Кастекс розповів телеканалу TF1 TV.

Він додав, що виплати будуть відправлятися автоматично або через заробітну плату, або через соціальні органи, і що повна інформація про заходи буде оголошено в найближчі дні. Очікується, що велика частина допомоги, в тому числі співробітникам, буде виплачена в період між Різдвом і Новим роком.

Він додав, що держслужбовці повинні будуть отримати чеки в січні, а пенсіонерам доведеться почекати ще трохи.

Опозиційні політики поспішили охарактеризувати цей захід, як недостатній. Лідер правого Національного союзу Марін Ле Пен заявила, що платіж не буде «адекватною відповіддю на катастрофу», коли французи щосили намагаються оплатити свої рахунки, і закликала уряд знизити податок на додану вартість на газ, електрику і паливо.

Жан-Люк Меланшон, лідер лівого руху «Нескорена Франція», закликав вжити заходів для боротьби зі зростанням цін на сировину.

Однак Кастекс стверджує, що в минулому зниження податків «не спрацювало», як негайна протиотрута від стрибків цін і не допомогло найбільш нужденним.

Він також сказав, що межа цін на газ, про яку він оголосив минулого місяця, повинна була діяти до квітня наступного року, але при необхідності буде діяти до кінця 2022 року.