Київ: Надсилаємо 45 автобусів для евакуації мирних жителів з Маріуполя

“Українська влада готується направити 45 автобусів для евакуації мирних жителів з Маріуполя, обложеного Росією міста на південному сході України, де Москва оголосила перемир’я”, – повідомила віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук.

“У Міжнародному комітеті Червоного Хреста нам повідомили, що Росія готова надати доступ гуманітарним конвоям з Маріуполя у напрямку міста Запоріжжя через Бердянськ”, – повідомила Верещук у Telegram.

17 із 45 автобусів вже покинули Запоріжжя. Інші 28 автобусів все ще очікують дозволу на проїзд через російський блокпост неподалік міста Запоріжжя, за 220 км на північний захід від Маріуполя.

Досі мирні жителі могли покинути Маріуполь лише з власної ініціативи та на приватному транспорті, дуже ризикуючи, оскільки не дотримувалися домовленостей про організовану евакуацію.

На сьогоднішній день в Україні узгоджено ще два гуманітарні коридори – з Мелітополя та Енергодара у Запоріжжя, де розташована найбільша в Європі атомна електростанція – Запорізька АЕС.

“Маріуполь був обложений і зазнавав обстрілу російськими військами з кінця минулого місяця. Люди, яким вдалося залишити стратегічне місто-порт на Азовському морі, і громадські організації кажуть, що умови там жахливі, люди без води та їжі, відрізані комунікації та вулиці завалені трупами”,- повідомляє AFP.