Чому Маріуполь такий важливий у військових планах Росії в Україні

Маріуполь є найбільш постраждалим українським містом з початку війни, яких найчастіше за інших міст зазнавав бомбардування. Порт Азовського моря постійно атакують росіяни. Це не випадково з огляду на стратегічне значення Маріуполя. “Південно-східне українське місто відіграє ключову роль у військовій кампанії Росії в країні”, – зазначає ВВС, пояснюючи чому.

Маріуполь став утіленням звірств війни. Кадри зруйнованих будівель та трупів на вулицях міста облетіли весь світ. Особливу увагу привернули авіаудари по пологовому будинку, а також школі та театру, де, за даними української влади, сховалися сотні мирних жителів.

“У Маріуполі, населення якого до війни становило близько 430 000 людей, залишилося понад 200 000 осіб”, – повідомив учора Нью-Йорк Таймс. У місті «тисячі людей, відрізаних від світу», ховаються у підвалах без води, їжі, електрики та зв’язку.

“Як мінімум 100 тисяч мирних жителів хочуть покинути Маріуполь, але не можуть через відсутність безпечних коридорів”, – заявила віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія хоче знищити Маріуполь, і багато хто вже проводить паралелі з Грозним та Алеппо, спустошеними військовими кампаніями Москви. Проте факт полягає в тому, що, можливо, тисячі українських солдатів і бійців воєнізованих формувань, таких як батальйон «Азов», залишаються у Маріуполі та продовжують чинити запеклий опір.

Це не випадково. Завоювання Маріуполя стало б великою стратегічною перемогою Росії та важким ударом для України, оскільки це забезпечило б сухопутний коридор між Кримом та Донбасом.

Хоча Маріуполь — це лише невелика точка на карті, але це останній клаптик землі на березі Азовського моря, який продовжує контролювати Київ. Місто вперто перегороджує шлях російському військовому угрупованню, яке вторглося на анексований у 2014 році Кримський півострів. Його мета – об’єднати сили з проросійськими сепаратистськими силами із так званої Донецької Народної Республіки (ДНР) на північному сході.

“У разі падіння порту Україна вже втратила б контроль над 80% своєї берегової лінії, що ще більше ізолювало б її від світу”, – зазначає ВВС. Крім того, українські бійці, що опираються, стримують значні російські сили і не дають їм просунутися в інші місця: близько 6000 російських військовослужбовців, організованих у батальйонні тактичні групи по 1000 осіб, зараз борються за Маріуполь.

“Якщо місто впаде, вони можуть зрештою приєднатися до спроб знищити українські урядові сили на Донбасі, попрямувати на захід до мільйонної Одеси, останнього великого українського порту, або просунутися до Дніпра на північному заході”, – повідомляє ВВС.

Нездатність Росії захопити Маріуполь швидко спонукала російське військове командування вдатися до сучасної версії середньовічної тактики облоги: місто зазнало сильного артилерійського та ракетного обстрілу, і понад 90 відсотків його вже зруйновано чи пошкоджено.

Якщо первинною метою Путіна було змусити Україну здатися за кілька днів, то, на думку західних політиків, розвідки та ЗМІ, вона зазнала невдачі.

Це робить битву за Маріуполь ще важливішою. Пропагандистська машина Росії може досягти успіху практично за будь-якого розвитку подій в Україні, включаючи відмову від передбачуваних планів із захоплення столиці Києва, але не збереження українського контролю над Азовським портом. Це надзвичайно підвищує ставки для обох сторін конфлікту.

“Україна готова захищати Маріуполь до останнього солдата”, – зазначає ВВС.