Серби схвалили конституційні зміни на референдумі

61,84% тих, хто проголосував на вчорашньому референдумі з конституційних змін у Сербії, проголосували “за”, а 37,1% – “проти”.

Учора пізно ввечері Виборча комісія Республіки Сербії (РІК) оголосила, що на референдумі проголосувало трохи більше ніж 30 відсотків виборців.

Про це повідомили голова РВК Володимир Дмитрович та виконавчий директор Республіканського статистичного управління (РСС) Міладін Ковачевич.

Ковачевич заявив, що 1,04% бюлетенів були недійсними.

Загалом право голосу мали 6 150 323 особи на 8 179 виборчих дільницях.

Президент Сербії Олександр Вучич також у неділю увечері провів прес-конференцію у штаб-квартирі своєї партії, щоб оголосити результати опитування.

За словами президента, попередні результати показують, що 60,4 відсотка голосів проголосували за ухвалення змін до конституції. За його словами, 39,52 відсотка тих, хто проголосував на референдумі, відкинули поправки.

Він сказав, що більшість виборців у столиці, Белграді, були проти поправок, додавши, що значна кількість членів його правлячої Сербської прогресивної партії (СНР) також проголосувала проти.

Речник парламенту Івіца Дачич заявив зі штаб-квартири своєї Соціалістичної партії Сербії (УПС), що він дуже задоволений явкою виборців. Він сказав, що зміни допоможуть прискорити інтеграцію Сербії до Європейського Союзу.

Проведений учора референдум був присвячений конституційним змінам, які, на думку уряду, потрібні для того, щоб балканська країна просунулась уперед на шляху до вступу до Європейського Союзу (ЄС).

Опитування було зосереджено на змінах у доборі суддів та прокурорів, які, за словами влади, спрямовані на зміцнення їхньої незалежності в країні, де судова система вважається широко корумпованою та політично контрольованою.

Європейський Союз, США та деякі західні країни вітали референдум як крок у правильному напрямку.

Але критики вдома кажуть, що змін замало. Деякі опозиційні партії та незалежні експерти також стверджують, що референдум був значною мірою організований у недемократичній атмосфері, надто поспішно та зарано, що пов’язано з виборами, які мають відбутися на початку квітня.

Уряд президента Олександра Вучича стикається зі звинуваченнями в обмеженні демократичних свобод, які він заперечує.

Вучич та інші офіційні особи закликали виборців підтримати зміни та допомогти країні рухатися вперед.