Ердоган: “Греція – та країна, яка виграє від міграції”

«Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив прем’єр-міністра Греції у брехні», – повідомляє AFP. Заява була зроблена у відповідь на звинувачення Афін у тому, що Анкара сприяє міграції. Про це Ердоган сказав під час прес-конференції, на якій перебував із візитом прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив у вівторок, що Греція перехопила човни, які прибувають із Туреччини, спростувавши звинувачення у відштовхуванні грецької влади.

«Тому, замість того, щоб перекладати провину на Грецію, вам слід шукати відповідальності у тих, хто систематично сприяє міграції», – сказав Міцотакіс.

«Це Греція засуджує біженців на смерть у Середземному морі та Егейському морі», – сказав Ердоган, додавши, що Туреччина має всі документи, що підтверджують його заяви. Я гадки не маю, як Греція впорається, якщо Туреччина відчинить свої двері для мігрантів. Ердоган сказав, що вони досягли Європи, що ненадовго сталося під час ескалації суперечки на початку минулого року.

Туреччина підписала з Європейським союзом угоду на 6 мільярдів євро у 2016 році, щоб зупинити потік мігрантів після того, як у 2015 році до Європи втекло понад мільйон людей.

Туреччина прийняла близько 3,6 мільйона біженців внаслідок конфлікту в Сирії і часто використовується як країна транзиту до Європи для мігрантів з багатьох країн, включаючи Афганістан.

Анкара та Афіни часто сваряться щодо міграції, союзники з НАТО звинувачують один одного у невиконанні угоди про обмеження потоку мігрантів через Туреччину до Європи.