Президент Чехії прийняв відставку уряду

Президент Чехії Мілош Земан сьогодні ухвалив відставку уряду Андрія Бабіша. Про це повідомив у Twitter прес-секретар президента Іржі Овчачек.

Нагадаємо, раніше уряд офіційно погодився подати у відставку. За чеськими законами прем’єр-міністр має подати у відставку особисто президенту. Оскільки глава держави перебуває у лікарні, Бабіш надіслав йому листа.

Відставка була очікуваною.

Це сталося за кілька днів після того, як дві партійні коаліції в Чеській Республіці підписали угоду про формування коаліційного уряду.

Цьогорічний прем’єр-міністр сподівався виграти ще один термін, але на жовтневих виборах зазнав поразки від опозиції. Як тільки пропозиція про відставку буде ухвалена, його уряд продовжить роботу доти, доки не буде офіційно призначено новий кабінет.

І таких, ймовірно, очолить Пітер Фіала, лідер новоствореної політичної угоди у країні. Коаліція “Разом”, до якої входять Громадянська демократична партія, Християнські демократи та партія “ТОП-09”, набрала 27,8% голосів на виборах минулого місяця. Він погодився сформувати уряд із коаліцією Піратської партії та центристського руху «Мери та незалежні», яка отримала 15,6% голосів.

Правляча партія отримає 108 місць у 200-місцевій нижній палаті чеського парламенту. А Бабіш та його популістська АНО, яка набрала 27,1% голосів, перейдуть в опозицію.