США підозрюють Росію в експериментах з ядерною зброєю

Росія може проводити експерименти, пов’язані з ядерною зброєю. Про це йдеться в щорічному звіті Держдепартаменту США, представленому Конгресу.

«Сполучені Штати вважають, що Росія провела ядерні експерименти, які привели до викиду ядерної енергії», – йдеться в документі.

У той же час Держдепартамент підкреслює, що немає інформації про те, що Росія проводила подібні експерименти в 2019 році.

«Росії, можливо, проводила випробування під землею. Це викликає стурбованість з приводу зобов’язань Росії щодо повідомлення про випробування згідно з договором», – заявили в МЗС США.

За даними Держдепартаменту, Москва повинна повідомити про такі експерименти, щоб Вашингтон перевірив протокол випробувань угоди. У той же час США не звинувачують Росію в порушенні угоди.

Угода між СРСР і США про обмеження підземних випробувань ядерної зброї, підписана в липні 1974 року, обмежує поріг потужності таких випробувань, а також передбачає систему взаємного контролю: сторони зобов’язані повідомляти один одного про майбутні експерименти.