Водомети і вертольоти врятували електростанцію в Туреччині від спалення

“Вчора рятувальники використовували гелікоптери та водомети, щоб гасити пожежі навколо турецької електростанції на другому тижні смертельних пожеж, які випробують керівництво президента Реджепа Тайіпа Ердогана”, – повідомляє AFP.

Понад 170 лісових пожеж охопили південне узбережжя Туреччини і забрали життя восьми людей після того, як вони спалахнули на схід від курорту Анталії минулої середи, а потім поширилися на захід.

Вогонь знищив незаймані ліси і тисячі голів великої рогатої худоби.

Пожежі навколо основних туристичних напрямків Туреччини також ставлять під сумнів надії уряду відродити тендітну економіку за допомогою туризму.

Управління супутникового моніторингу Європейського союзу заявило, що їх інтенсивність “досягла безпрецедентного рівня”.

Турецький уряд, схоже, шоковане масштабом і жорстокістю полум’я. Урядовий оглядач ЗМІ попередив телеоператорів, що їх можуть оштрафувати, якщо вони продовжать показувати в прямому ефірі кадри з попелом і палаючими пожежами або кадри з повітря, що показують кричущих людей, що рятуються втечею.

Опозиція звинувачує президента Туреччини в тому, що він занадто довго приймає пропозиції про іноземну допомогу (в тому числі від регіонального конкурента Греції) і в нездатності належним чином організувати обслуговування пожежних літаків.

Ердоган готується почати політичну контратаку, давши інтерв’ю по національному телебаченню.

Велика частина страху і гніву громадськості була спрямована на пожежу, що загрожує пагорбам навколо електростанції в курортному місті Бодрум на Егейському морі.

Команда AFP в Міласі бачила, як турецькі робітники копали траншеї навколо об’єкта, щоб обмежити доступ полум’я. Турецькі вертольоти і два пожежних літаки з Іспанії закидали морською водою і антипіренами навколишні пагорби і палаючі багатоквартирні будинки.

Схоже, що велика частина полум’я згасла, і тільки білі хмари диму піднімаються з-за пагорбів.

«Місцева влада попросили нас покинути селище, але ми ніколи не поїдемо. Ми залишилися там, де були», – сказав AOFP місцевий електрик, який попросив називати його тільки Ерсоя.

«Я не хотів бігти. Якби я подумав про те, щоб бігти, нікому було б загасити або стримати пожежу», – сказав він.

Основна опозиційна партія, яка контролює місцеву мерію, заявила, що водневі баки, що використовуються для охолодження заводу, були спорожнені і заповнені водою в якості запобіжного заходу.

Кабінет Ердогана після перших пожеж біля Анталії звинуватив в підпалах заборонену Робітничу партію Курдистану (РПК), яка повстає проти держави з 1984 року.

Але все більше і більше урядовців тепер пов’язують вогняне пекло з хвилею сильної спеки, яка спустошила резервуари для води і створила умови для вогняного пекла на більшій частині півдня Туреччини.

Експерти попереджають, що зміна клімату в таких країнах, як Туреччина, збільшує, як частоту, так і інтенсивність лісових пожеж.

Міністр сільського і лісового господарства Туреччини Бекір Пакдемірлі заявив, що на цьому тижні температура в Егейському місті Мармарис досягла рекордно високого рівня в 45,5 градусів за Цельсієм.

«Ми ведемо дуже серйозну війну», – сказав міністр журналістам. «Ми повинні підтримувати високий моральний дух і мотивацію в цій війні. Я закликаю всіх проявити терпіння».