Туреччина офіційно вийшла з Стамбульської конвенції

Як повідомляє Reuters, Туреччина офіційно вийшла з Стамбульської конвенції.

Нагадаємо, президент Тайіп Ердоган оголосив про рішення країни вийти з міжнародного договору про запобігання насильства над жінками в березні, і це викликало різку реакцію у багатьох громадян Туреччини і західних союзників.

Тисячі людей були готові протестувати в Туреччині після того, як на цьому тижні був відхилений позов про призупинення виходу з конвенції.

Президент Федерації асоціацій турецьких жінок Канан Гулу була непохитна в тому, що боротьба з рішенням Ердогана буде продовжена. За її словами, з березня жінки і члени інших вразливих груп частіше зверталися за допомогою і рідше отримували її, оскільки COVID-19 підживлює економічні труднощі, викликаючи різке збільшення насильства по відношенню до них.

Стамбульська конвенція, укладена в турецькій столиці і підписана в 2011 році, зобов’язує сторони, що підписали її, запобігати і переслідувати в судовому порядку насильство в сім’ї і сприяти рівності.

Вихід Анкари викликав осуд, як з боку США, так і з боку Європейського союзу, ще більше віддаляючи Туреччину від блоку, про приєднання до якого вона подала заявку в 1987 році.

Однак більшість консерваторів в Туреччині кажуть, що пакт підриває сімейні структури, які захищають суспільство. Дехто також розглядає Конвенцію, як документ, який пропагує гомосексуальність через принцип недискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

В адміністрації Ердогана запевнили, що “вихід нашої країни з конвенції не призведе до будь-яким юридичним або практичним недоліків в запобіганні насильства по відношенню до жінок”.