Пандемія домашнього насильства в Туреччині

«Пандемія домашнього насильства» – під цим заголовком турецька газета «Мілліет» повідомляє про зростання майже на третину випадків домашнього насильства в Туреччині під час пандемії COVID-19.

«Будинки більше не є притулком, 43 відсотки жінок стали жертвами насильства під час карантину»,- йдеться в повідомленні.

Згідно зі звітом Університету Сабанджі, 243 мільйони жінок у всьому світі постраждали від насильства під час пандемії. У Туреччині опитування, засноване на відповідях 1843 жінок в 28 містах країни, показує, що насильство по відношенню до жінок зросло на 27,8 відсотка.

43 відсотки заявили, що піддавалися насильству, а 19,3 відсотка заявили, що їхні діти піддавалися насильству. 45,9 відсотка респондентів вважають, що карантин спровокував насильство по відношенню до жінок і дітей.

За шість місяців, з квітня по вересень, 140 жінок були вбиті і 135 смертей були зареєстровані при «підозрілих обставин». Як зазначає «Мілліет», 51 жінка була згвалтована і 84 жінки піддалися іншим формам сексуального насильства.

«Коли ми йдемо на карантин, насильство по відношенню до жінок (гендерне та сексуальне насильство) багаторазово зростає», – сказала Хюля Адак з Університету Сабанчи. «Будинки, де ми повинні відчувати захищеність, для багатьох жінок небезпечні», – додала вона.

За її словами, прогрес, досягнутий з точки зору зайнятості жінок до пандемії, також знаходиться під загрозою, оскільки економічна криза, викликана пандемією, в першу чергу зачіпає жінок і членів спільноти ЛГБТ.

Hurriyet доповнює дані звіту Університету Сабанджі дослідженнями агентства KONDA. Порівнюючи дані за 2018 і 2020 роки, видно, що домашня праця турків збільшився більш ніж удвічі. В опитуванні 1508 респондентів 77,6 відсотка представниць слабкої статі заявили, що вони витрачали більше часу на прибирання, ніж до пандемії. 28,7% вважають, що догляд за людьми похилого віку вимагає більше часу, 60% відзначають збільшення часу на приготування їжі і 41% – на покупки для дому.