Італійський вірусолог: епідемія в Італії закінчилася

Епідемія COVID-19 в Італії закінчилася. Кількість знову заражених вказує на проходження небезпеки. Про це повідомив експерт з інфекційних захворювань Матео Бассетта, директор Клініки інфекційних захворювань в Генуї.

Італія довгий час була на вершині списку випадків захворювання коронавірусом. Якщо місяць тому вона входила до трійки лідерів, то тепер країна опустилася на 13-е місце в світі з 242 827 випадками коронавіруса, з яких майже 195 000 були вилікувані.

«Будь-хто, хто стежить за епідеміологічною ситуацією в Італії, може подумати, що ми все ще перебуваємо в епіцентрі епідемії коронавіруса. Всі новини починаються з щоденних звітів про кількість інфікованих і госпіталізованих. Але це невірне враження. Епідемія COVID-19 закінчилася. І це видно з цифр: два місяці тому у нас було 4000 пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії, а сьогодні в країні з більш ніж 60 мільйонами жителів у нас всього 60 хворих в відділеннях інтенсивної терапії», – говорить д-р Бассетта.

Основна критика фахівця спрямована на органи влади, які щодня повідомляють статистику по знову діагностованим випадкам, не беручи до уваги, скільки з них абсолютно безсимптомні, скільки госпіталізовано і скільки з супутніми захворюваннями.

«Ми не повинні ігнорувати позитивну статистику вилікуваних пацієнтів, які повністю вилікувалися від інфекції. Замість того, щоб лякати громадян кількістю нових інфекцій, ми повинні надати їм реальні дані про захворювання», – сказав експерт.