19000 поліцейських і військових будуть стежити за дотриманням режиму ізоляції в Стамбулі

Близько 19000 співробітників поліції і жандармерії були мобілізовані в Стамбулі для контролю за дотриманням режиму ізоляції в зв’язку з епідемією COVID-19. Про це повідомив в Твіттері губернатор міста Алі Ерлікая.

Карантин триватиме до 17 травня. За його словами, в 15-мільйонному мегаполісі, Стамбулі, в цей період буде 335 блок-постів, де цілодобово чергуватимуть близько 3 тисяч поліцейських і понад 500 солдатів жандармерії. Бригади берегової охорони також будуть цілодобово стежити за морською акваторією мегаполісу. “Контрольні органи перевірятимуть дозвіл. Порушники будуть оштрафовані”,- пояснив губернатор.

Вчора президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив про повний  карантин по всій країні. З 29 квітня по 17 травня будуть закриті невеликі магазини, ресторани, магазини спиртних напоїв і сигарет, кафе, перукарні та салони краси, спортивні комплекси, басейни і спа.

Більшість компаній будуть працювати віддалено. Учні всіх класів навчатимуться онлайн, дитячі садки будуть закриті. Великі торгові мережі будуть відкриті в будні дні з 10:00 до 17:00 і закриті в неділю. Деякі державні установи, в тому числі податкові, будуть працювати неповний робочий день. Банки теж працюватимуть.

Громадяни старше 65 і молодше 18 років повинні залишатися вдома. Винятками будуть покупки в найближчому магазині або пересування за спеціальним дозволом.

Найсуворіші обмеження – в міжміському транспорті. Транспортні компанії здійснюватимуть перевезення тільки за спеціальними дозволами з 50-відсотковою зайнятістю сидінь в автобусах.

Не перестануть працювати ряд секторів виробництва, житлового будівництва, автомобілебудування. Також будуть працювати районні магазини, пекарні і кондитерські. Співробітникам, які будуть працювати в цей період, видаються дозволи. Дозвіл обов’язково мати при собі.

У той же час уряд закрив невеликі магазини, що торгують алкоголем і сигаретами. Це викликало невдоволення у більшості турок, не тільки в світських колах. Це розглядається, як ще одна спроба президента Ердогана заборонити турецькі особисті смаки і переваги, засновані на релігійних почуттях. «Є люди, які вважають за краще не вживати алкоголь в священний для мусульман місяць Рамадан, інші взагалі не п’ють, треті п’ють вдома або в ресторані, все це питання особистого вибору, ніяких заборон накладати не потрібно», – сказав Дурсун Кескин, продавець в місцевому магазині .

Тим часом тисячі людей переїхали зі Стамбула в невеликі міста, на вілли і на морські курорти, де вони проведуть тритижневу ізоляцію. Вчора і сьогодні на дорогах країни були великі пробки.

Священний мусульманське свято Рамадан Байрам в цьому році збігається з введеної ізоляцією (13-17 травня). Так що мільйони турків проведуть свято в своїх будинках, без традиційних відвідувань і масових молитов в мечетях.