Військовий корабель США знову перетнув чутливу Тайванську протоку

“Військовий корабель США знову перетнув вразливу Тайванську протоку, що є частиною того, що військові США називають рутиною, але завжди дратує Китай, уряд якого вважає, що Вашингтон намагається спровокувати регіональну напруженість”, – повідомляє Reuters.

ВМС США заявили, що керований ракетний есмінець Milius класу Arly Burke “регулярно перетинав Тайванську протоку” через міжнародні води відповідно до міжнародного права.

«Транзит корабля через Тайванську протоку демонструє відданість США вільному та відкритому Індо-Тихоокеанському регіону. Американські військові літають, пливуть та діють там, де це дозволено міжнародним правом», – наполягали ВМС США.

Поки що відповіді з Китаю немає.

Минулого місяця китайські військові засудили Сполучені Штати та Канаду за відправку військового корабля через Тайванську протоку, заявивши, що вони загрожують миру та стабільності в регіоні.

Китай стверджує, що демократично керований Тайвань є його власною територією, і за останній рік провів кілька місій ВПС у розпізнавальній зоні ППО Тайваню, що викликало гнів у Тайбеї.

Сполучені Штати, як і більшість країн, не мають офіційних дипломатичних відносин із Тайванем, але є його найважливішим міжнародним прихильником та постачальником зброї.

Пекін називає Тайвань найчутливішим і найважливішим питанням у відносинах із Вашингтоном.

Кораблі ВМС США перетинають протоку приблизно щомісяця, що викликає невдоволення Пекіна. Союзники США також іноді відправляють кораблі через протоку, включаючи Велику Британію у вересні.