Москва домагається демонтажу американської ядерної зброї з Європи

Ситуація з американською ядерною зброєю в Європі викликає тривогу з точки зору життєздатності Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

В ході чергового брифінгу прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що “ядерні місії НАТО прямо суперечать основним положенням договору”. Неядерні держави, в яких зберігається ядерна зброя, на практиці порушують свої угоди про гарантії з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ).

Ситуація з ядерною зброєю США, розміщеною в Європі, викликає серйозну заклопотаність, як зі стратегічної точки зору, так і з точки зору підтримання авторитету і життєздатності ДНЯЗ і встановлюваного їм режиму.

За словами Захарової, це питання особливо важливе в світлі майбутньої в 2021 році конференції з розгляду дії договору.

«Ми переконані, що ця проблема, яку ми вважаємо надзвичайно серйозною, має тільки одне реальне рішення – повернення всієї ядерної зброї США назад до Штатів, ліквідація інфраструктури, яка дозволяє зберігати, підтримувати і швидко розгортати зброю в європейських країнах НАТО, а також відмова від проведення навчань, пов’язаних з підготовкою до застосування цієї зброї особовим складом збройних сил неядерних держав альянсу»,- підкреслила Марія Захарова.