Франція і Великобританія борються за право ловити рибу

Сьогодні Франція пригрозила помститися Великобританії, якщо угода про права на рибальство після Brexit не буде реалізована.

Французькі рибалки заявляють, що їм заборонено працювати в британських водах через труднощі з отриманням ліцензій. Минулого тижня вони оголосили протест, заблокувавши вантажівки, що перевозять рибу з Великобританії до Франції, заявивши, що тільки 22 човни з 120, що йдуть з порту Булонь-сюр-Мер, мають ліцензію на плавання в британських водах.

«Ми хочемо отримати угоду, не що інше, як угоду, і поки вона не буде реалізована … ми будемо приймати міри покарання в інших секторах, якщо це необхідно», – заявив міністр Франції Клеман Боні.

Британська влада оскаржили претензії французької промисловості, заявивши минулої п’ятниці, що 87 французьких човнів отримали ліцензії на лов риби в межах 6-12 морських миль від узбережжя Великобританії.

Права на рибну ловлю були одним з найскладніших питань у переговорах щодо угоди про Brexit, досягнутої між Великобританією і Європейським союзом.

Великобританія зробила права на рибну ловлю ключовим питанням на переговорах, а контроль над доступом до її вод розглядається, як ознака британського суверенітету.

Бонні сказав, що французькі заходи можуть прийняти форму відмови в дозволі британським операторам фінансових послуг працювати в ЄС.

«Сполучене Королівство чекає від нас безлічі дозволів на фінансові послуги. Ми не дамо їх, якщо у нас немає гарантій по рибальству та з інших питань», – додав він. «Це компроміс. Кожен повинен виконувати свої зобов’язання, в іншому випадку ми, як партнери, будемо настільки жорсткими і твердими, наскільки це необхідно», – сказав він.

Британський сектор рибальства також скаржився на бюрократію, що перешкоджає експорту улову на європейський континент. У січні в знак протесту проти затримок з поставками британські експортери поїхали на вантажівках в центр Лондона, висловивши напруженість у відносинах з британським урядом.