Наскільки благополучна життя в Швейцарії

Грамотні дії влади дозволяють зберігати гідний рівень життя у Швейцарії, незважаючи на охопила багато країн економічна криза. Висока зарплата приваблює до Швейцарії мігрантів і жителів сусідніх країн, які воліють працювати там, де більше платять, а жити в сусідніх країнах, де ціни нижче швейцарських.

Швейцария

Зі статті дізнаєтеся, скільки коштує життя в Швейцарії.

Рівень життя в Швейцарії

Тим, хто добре заробляє Швейцарська Конфедерація (ШК) пропонує найвищий рівень життя. Життя у великих містах Цюріху і Женеві обходитися дорого. Проживання у регіоні Обвальден та німецькомовних кантонах трохи дешевше.

Незважаючи на високі ціни у Швейцарії у жителів країни після покупки необхідних товарів залишається більше грошей, ніж у жителів інших європейських країн. Люди, що живуть за межею бідності, є в цій державі, але їх число за оглядовим даними офіційної статистики поступово скорочується (в 2018 році 5% це на 1% менше ніж у 2017 році).

Прожитковий мінімум:

  • для однієї людини становить 2 220 швейцарських франків (CHF) або 1955 €;
  • для сім’ї двоє дорослих + двоє дітей 4 035 CHF або 3 550€.

Доходи швейцарських жителів

Працювати у Швейцарії хочуть жителі європейських країн, США і Канади. Багато працюють на території Конфедерації, але щодня повертаються додому в Італію, Францію, Німеччину. Середня заробітна плата брутто в Швейцарії легально працевлаштованих працівників 6 510 (5 727 €).

Погодинний тариф:

  • мінімальний 19 CHF (16,72 €);
  • максимальна 23 CHF (20,24 €).

зарплата в Швейцарии

Є в країні і безробітні, але їх кількість невелика-усього 3,5%.

Облаштування життя в Швейцарії для українців ускладнене:

  • першочерговим правом громадян ЄС на отримання роботи;
  • обмежувальними квотами на число (7 000 в рік) трудових мігрантів з країн третього світу.

Громадяни країн, що не входять в Єврозону можуть зайняти лише ті вакансії, для яких не вдалося знайти виконавців протягом 30 днів.

Соціальна підтримка населення

Життя в Швейцарії, за відгуками місцевих жителів і легально перебувають в країні іноземців полегшує розгалужена система пільг на випадок виникнення складної фінансової ситуації. Наприклад, щомісячний внесок за медичною страховкою 500 €. Всі жителі країни беруть участь у системі медичного і соціального страхування і відраховують частину отриманих доходів у Фонд соціальних гарантій. За найманих працівників 50% внеску сплачує роботодавець.

Якщо при виникненні страхового випадку (втрата роботи, травма, інвалідність, народження дитини тощо) виплат страхової компанії не достатньо для оплати медичних послуг, придбання ліків, продуктів і т. п. виділяються додаткові допомоги або пільги.

Допомоги щодо забезпечення прожиткового мінімуму в разі раптового звільнення (70 % від останньої заробітної плати) отримують всі звільнені працівники протягом 400 днів після звільнення, у тому випадку, якщо в останні два роки вони працювали офіційно, хоча б шість місяців на рік. Якщо ця умова не дотримується, виплати виробляють тільки 260 днів.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю у Швейцарії 57 755 € на рік.

Освіта в Швейцарії

Дипломів Швейцарських Вузів не потрібно підтвердження кваліфікації. Випускників із задоволенням візьмуть на роботу в будь-якій країні світу.

Кращими вважаються:

  • Технологічний інститут в Цюріху;

Технологический институт в Цюрихе

  • Політехнічна школа в Лозанні;
  • Університет у Женеві.

Вартість навчання в середньому 900 – 8000 € на рік.

Витрати на житло

Життя емігрантів у Швейцарії залежить від вдалого пошуку житла за прийнятною ціною.

Оренда невеликої квартири:

  • у Цюріху обходитися 2 200 € на місяць;
  • у Женеві — 2000 €.

Оренда будинку в передмісті 5 000 € в місяць. Навіть в провінції Швейцарії орендна плата не опускається нижче 1000 €. Придбати нерухомість у власність ще складніше. Труднощі пов’язані не тільки з ціною (11 500 € 1 кв. м), а й з необхідністю отримувати згоду на купівлю адміністрації і громади конкретної місцевості.

Медицина в Швейцарії

Охорона здоров’я в Швейцарії фінансується за рахунок страхових внесків. Поліс медичного страхування має і регулярно вносить платежі кожен мешканець. Власники поліса мають доступ до широкого спектру безкоштовних або частково платних послуг, але іноді страховка обмежує вибір лікарів.

Екстрена медична допомога надається всім хто перебувати на території країни, незалежно від громадянства та наявності страховки.

Наскільки безпечна життя в Швейцарії

Життя іммігрантів і місцевих жителів у Швейцарії до прибуття в країну біженців і численних туристів була більш безпечною. Самої кримінальної вважається Женева, але і частка поліцейських в загальній масі жителів тут вище. В багатолюдних місцях, на вокзалах, у торговельних центрах, поблизу банкоматів або туристичних визначних пам’яток ймовірність стати жертвою кишенькового злодія більше.

Транспортні мережі

Швейцарія славиться продуманістю, комфортом і вражаючою пунктуальністю транспортної системи. Транспорт приходить за розкладом. Сісти в поїзд можна відразу ж після авіаперельоту.

Життя в Швейцарії, якщо судити по відео складно уявити без поїздок на велосипеді. В швидкісних поїздах місце для велосипеда бронюють (4,5 €).

У тих місцях, де немає залізничних шляхів, по автобанах курсують автобуси.

Водні перешкоди у літній період легко перетнути на невеликих судах.

У містах розгалужена мережа трамвайних колій і тролейбусних маршрутів.

Квитки продають автомати. Ціна залежить від кількості зон, які перетинає маршрут. Ті, хто планує затриматися надовго, купують комплексний проїзний. Він дозволяє протягом місяця користуватися громадським транспортом на певній території і статусу пасажира (студент, пенсіонер тощо).

Як відпочивають швейцарці?

Швейцарці вважають за краще проводити відпустку на місцевих курортах (наприклад, Церматт) або відвідують США, Ізраїль, Францію, Італію і Німеччину. Вихідні дні проводять біля телевізора або переглядають інтернет ролики. Інтернет і телевізійні сигнали надходять в будинку по кабельній мережі.

Жителі невеликих містечок бере участь у місцевих тематичних святах, фестивалях, парадах, днях міст та інших муніципальних заходах.

Гастрономічні звички

Швейцарія славиться різноманітністю сирів, шоколаду, дитячого харчування та інших смачних і екологічно чистих продуктів.

швейцарская кулинария

Якість коштує дорого:

  • чашка кави 4 €;
  • обід в ресторані 60 €;
  • літр молока 2 €;
  • сир 24 €;
  • копчені ковбаски 1 кілограм 17 €;
  • пляшка вина 13 €.

Традиційно швейцарці їдять багато м’яса, в тому числі і жирні шматочки, легкі продукти (молоко, овочі, фрукти) не користуються у більшості підвищеним попитом. Прагнення до вживання калорійної їжі пояснюють сирим кліматом і холодними зимами. Багато хто взагалі не готують, а вважають за краще вечеряти в кафе, барі або місцевому ресторанчику.

Легко стати своїм?

Для українців імміграція в Швейцарії пов’язана з деякими незручностями. У Конфедерації офіційно визнані кілька французька, німецька, італійська і ретороманська мови, але розмовне звучання далеко від класичного варіанту. Фактично це місцеві діалекти. Іммігранту вивчати мову непросто. Багато швейцарці знають англійську мову, але спілкуються на ньому неохоче.

Намагайтеся говорити навіть з мінімальним знанням розмовної мови. Поступово навчитеся спілкуватися, зможете самостійно здійснювати покупки. З часом з’являться нові знайомі, знання місцевих традицій і правил поведінки.

Негативні та позитивні риси Швейцарії

Життя іноземця в Швейцарії має свої плюси і мінуси:

До переваг відносять:

  1. Стабільну політичну, економічну й фінансову ситуацію.
  2. Хороші перспективи для кар’єрного зростання.
  3. Сучасне медичне обслуговування.
  4. Інноваційна система освіти.
  5. Економічно чисте навколишнє середовище.
  6. Велика кількість місць для відпочинку та велосипедних прогулянок.
  7. Низький рівень злочинності.
  8. Екологічно чисті та корисні продукти харчування.

Недоліками вважають:

  1. Високі податкові ставки і ціни.
  2. У неділю магазини не працюють.
  3. Отримання громадянства займає десять років.
  4. Висока конкуренція на ринку праці.
  5. Для реєстрації та ведення бізнесу потрібен статус ПМЖ, який українець отримає після п’яти років постійного проживання.
  6. Мігрантам складно купити нерухомість, 65% місцевих жителів живуть в орендованому житлі.
  7. Чоловіки у віці 15-26 років проходять військову службу протягом десяти років з 260 днів у році.
  8. Багато неписаних правил, освоїти традиції без місцевого гіда складно.

Підводимо підсумки

Підтримання високого рівня життя в Швейцарії, досягається за рахунок зростання економіки, оплати праці і прогресивного відсотка податкових відрахувань. Навіть після покриття витрат у гаманцях швейцарців залишається більше грошей, ніж у жителів більшості країн ЄС.

Без знання мови і кваліфікації складно конкурувати на ринку праці, але представників дефіцитних професій у технічній сфері запропонують роботу з гідною оплатою та соціальними виплатами.

Отримання громадянства шляхом природної натуралізації займає понад десяти років.