Відкриття для українців німецького ринку праці не буде таким легким як здавалося

Німецький уряд, вирішив знизити бар’єри для імміграції кваліфікованих працівників з-поза меж Європейського Союзу до Німеччини. «Зміни в німецькому законодавстві м’якші, ніж очікувалося від німецької економіки»,- говорять експерти дослідження персоналу в Польщі. Це хороша новина для польського ринку праці та польського ВВП.

Відповідно до прийнятого законопроекту, 19 грудня, бар’єри для економічних мігрантів із країн, що не є членами ЄС, включаючи українців, будуть зменшені, однак вони все ще будуть підлягати багатьом обмеженням. У Німеччині легше буде знайти роботу для людей з університетським ступенем, які мають певну професійну кваліфікацію. Загалом в Німеччині охоче прийматимуть на роботу:

  • кваліфікованих працівників, включаючи випускників університетів та працівників з професійною кваліфікацією;
  • кваліфікованих осіб, які знають мову та зможуть забезпечити собі проживання, шукаючи роботу.

Крім того, з метою підвищення імміграції кваліфікованих працівників з третіх країн, уряд Німеччини має намір покращити адміністративні процедури. Загалом для «потрібних» спеціалістів в Німеччині будуть спрощені візові процедури, прискорене визнання іноземних освітніх кваліфікацій та мовної підтримки.

Згідно з нещодавнім дослідженням, проведеним Німецькою торгово-промисловою палатою, значно більше половини німецьких компаній є відкритими для набору фахівців з країн, не входять до ЄС. Тому 19 грудня, уряд схвалив зміни до німецького законодавства не в повній мірі, а тільки в тому напрямку, де потрібні готові спеціалісти.

«М’якше, ніж очікувалося, зміни на німецькому ринку праці хороша новина для польського ринку і ВВП. Для більшості громадян України законне працевлаштування в Німеччині буде складним. Незважаючи на це, ми передбачаємо, що з Польщі виїхати від 200 000 до 250 000 працівників з України. Звичайно, найбільший відплив з Польщі буде кваліфікованих робітників з-за меж ЄС. Але якщо Німеччина зробить ще один крок і почне запрошувати до себе менш кваліфікованих працівників, особливо працюючих в таких галузях, як будівництво, сільське господарство і садівництво. Тоді це завдасть серйозного удару для нашого ринку праці та для нашої економіки. Ми повинні пам’ятати, що працівників з України продовжують запрошувати до себе чехи, угорці та словаки»,- каже Кшиштоф Інглот, генеральний директор кадрової служби, експерт з ринку праці в Польщі.

Згідно з даними служби персоналу, дві третини польських роботодавців хотіли б, щоб українці залишалися на законних підставах працювати у Польщі більше ніж на 6 місяців. Польські працедавці звернулися до уряду з проханням продовжити можливість легального перебування українцям, які працюють в Польщі, до 18 місяців.

Джерело: www.eurabota.ua

21.12.2018