А Португалія скрикнула від італійського сміття

Агентство Рейтер повідомило, що уряд Португалії пообіцяв вжити термінових заходів щодо вирішення проблеми сміття, імпортованого з інших країн і викинутого на португальські звалища.

Два тижні тому стало відомо, що приватне звалище в північній частині країни приймає відходи з ряду європейських країн. У 2018 році в Португалію з-за кордону надійшло близько 330 000 тонн сміття з так званого бурштинового списку. Сюди включають і відходи, які містять небезпечні речовини, що вимагає попереднього схвалення. За даними португальського агентства з охорони навколишнього середовища, це на 53 відсотки більше, ніж у попередньому році.

Близько 110 000 тонн цього сміття було поховано на звалищах, а решта відправлена на валоризацію – процес, при якому відходи переробляються в сировину.

Італія є країною, яка відправляла сміття в основному на португальські звалища в 2018 році, але відходи також надходили з Мальти, Ірландії, Греції та інших країн.

Місцеві жителі в Португалії об’єдналися і створили свої власні екологічні рухи проти звалищ, організували протести, петиції, а одна група навіть планує подати позов проти Міністерства охорони навколишнього середовища, повідомляє БТА.

У спробі знайти рішення, Міністерство оголосило вчора, що тепер буде протистояти імпорту сміття. Відомство також планує переглянути ліцензії на отримання органічних відходів на звалищах і відкликати їх «там, де це необхідно».

Директива Європейської комісії вимагає від держав-членів скоротити викид сміття з муніципалітетів звалища до 10 відсотків у 2035 році.

У Португалії є 11 приватних звалищ, у яких є дозвіл приймати відходи з-за кордону.

Країна стала вигідним місцем для сміття через низькі депозитні збори – 9,90 євро за тонну в 2019 році, в порівнянні з середньою європейською ціною в 80 євро за тонну. Ці збори також будуть збільшені, повідомили в португальському Міністерстві.