Польща повинна платити ЄС 500 000 євро в день за відмову закрити вугільну шахту

Польщі доведеться платити Єврокомісії (ЄК) щоденний штраф в розмірі 500 000 євро за порушення раніше винесеного рішення суду про призупинення роботи на вугільному кар’єрі в Турові. Про це повідомив Суд Євросоюзу.

Вугільна Польща знаходиться в конфлікті з Чеською Республікою, яка заявляє, що спірна шахта завдає шкоди екології по той бік кордону.

Згодом Прага подала скаргу до Європейської комісії, яка в минулому році порушила кримінальну справу проти Польщі, наполягаючи на тому, що Варшава порушила закони ЄС.

Чеська Республіка також подала позов до Люксембурзького Суду Європейського Союзу, найвищого в Європі, і отримала у суддів підтримку щодо тимчасової судової заборони Польщі про призупинення діяльності Турова до прийняття остаточного рішення.

Вона також зажадала накласти на Польщу щоденний штраф в розмірі 5 мільйонів євро. Суд задовольнив клопотання Чехії, але встановив набагато меншу суму.

«Польщі наказано платити Єврокомісії штраф в розмірі 500 000 євро в день за відмову припинити видобуток бурого вугілля на Турівській руднику», – постановив Європейський суд.

«Такий захід здається необхідної для підвищення ефективності тимчасових заходів, прийнятих постановою від 21 травня 2021 року і для запобігання того, щоб ця держава-член ЄС затягувала приведення своєї діяльності у відповідність з цим документом», – постановили судді.